Page 1 of 1

Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Tue Nov 10, 2020 8:04 pm
by balloonhead
I don't know what happened but when I start Voicemeeter it suddenly activates the Line-In monitor of my soundcard input. I cannot see any routes from input to output or monitor.

Soundcard: Creative X-Fi Titanium
Input: Microphone Mixtable to X-Fi Input. Windows-Settings dont point into any routing.

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Wed Nov 11, 2020 6:56 am
by balloonhead
Rebootet several times with reconfiguring all In and Outputs (VM has been set to 44kHz automaticaly, had to change back to 48kHz). Deleted all not needed sound drivers. The problem now has gone somehow. Additional Windowsupdate had come in today before final test.

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Thu Nov 12, 2020 3:42 pm
by balloonhead
Checked again today, the Input Monitor is on but I cannot see where? This only happens when Voicemeeter is on even when I dont route any input to any output.

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Thu Nov 12, 2020 4:24 pm
by Andres
Hi. Could you please share a screenshot of Voicemeeter System Settings / Options.. window? Do you see activity in any of the Voicemeeter level meters?

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Thu Nov 12, 2020 4:51 pm
by balloonhead
I dont see any levels in voicemeeter. I can see the level in my Creative X-Fi Output Monitor.

Image

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Mon Nov 16, 2020 10:26 am
by balloonhead
Problem still exists. I'm using Creativio ASIO as A1 when I use another method like WDM there is no loopback of the input but thats no option for me. ASIO is the fastest way with nearly 0 latency

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Mon Nov 16, 2020 12:56 pm
by Andres
Hi. Could you try to open the ASIO Control Panel for your card? Just click on ASIO: Creative ASIO under OUT A1 Main Device in the System Settings / Options... window. Does it show you any option that could be related to monitoring?

Browsing Creative support site, some documents mentions the ability to monitor your input by enabling monitoring using Creative Console Launcher and selecting Audio Creation Mode. In the ASIO tab there is an Enable Monitoring checkbox (Solution ID: 88833).
Another (older) document describes ASIO 2.0 features and mentions ASIO Direct Monitoring (Solution ID: 84426)

Looks like these documents apply to Windows 7 and previous versions. Does your system have any Creative application installed?

Re: Input Monitor activated through Voicemeeter

Posted: Fri Dec 04, 2020 10:51 am
by balloonhead
Sorry for the delay again. There is no option for monitoring inputs directly to ASIO in my Control Panel. The monitor that I can activate does only monitor levels of input and output and does not route the input back to ASIO-Output.

Image
Here you can see that my inputs are muted (left down "stumm")
the monitor is deactived but has only visible functions as explained above. the point you gave me with activating direct monitoring could not be found here. X-Fi Titanium drivers wont show anything like that to me.

Here is the ASIO-Config for my Card.
Image
you can see nothing ;)