Figured out the flaw with WDM and Microphones

The Virtual Audio Mixer discussions and support...
Post Reply
ShamisOMally
Posts: 6
Joined: Mon Apr 27, 2015 6:55 pm

Figured out the flaw with WDM and Microphones

Post by ShamisOMally »

So I finally figured out what is causing the problem with WDM and microphones

It all has to do with the noise gate

If the noise gate is off, I have zero issues indefinitely

If noise gate is on, after 2-4 hours the sound gives out and it starts pulsing on/off rapidly, like some weird reverb

REstarting Banana fixes it for another 2-4 hours till it fails again.

If mic is in MME mode, it works forever without issue even with noise gate on or off.
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1556
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Figured out the flaw with WDM and Microphones

Post by Vincent Burel »

well, this is strange, because it is the description of the possible problem caused by WDM Input Exclusive Mode option...
anyway, i will check the gate too.
please, let me know the Voicemeeter Version
and if you can, post a screenshot of your system settings dialog box (see in Voicemeeter menu).
ShamisOMally
Posts: 6
Joined: Mon Apr 27, 2015 6:55 pm

Re: Figured out the flaw with WDM and Microphones

Post by ShamisOMally »

2.2.2.3

I'll try taking off exclusive mode, but prior I had no issues with it before windows 10

Image

Also I had to increase the wdm sample rate cause SBZ and MXL mic both exceed 512 all the time causing static.

*EDIT1*

Nope, Mic in WDM mode after 6+ hours failed again, and full of static
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1556
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Figured out the flaw with WDM and Microphones

Post by Vincent Burel »

ha, could you make the test with option Engine Mode = Normal ?

Other possibility:
select your speaker as output A1 and Elgato device as output A2 (Output A1 is giving the master stream and might be connected to physical device).

Last option: install back the official version 2.0.1.1 (don't forget to reboot after de-installation and after installation) and perform the same test...
Post Reply