Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

The Virtual Audio Mixer discussions and support...
RaVlaNa
Posts: 26
Joined: Mon Feb 15, 2016 9:15 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by RaVlaNa »

Input #2 I usually set to WDM Cable output and input #3 to WDM Cable output (2-VB-Audio).
Virtual Input A2 goes to the Realtek Speakers.

Although the issue is not so much about Skype and all that so much this time.
It is more about, when I present a show in Mixxx, i always hear an echo on my mic.

Hope I managed to explain that a bit clearer.
Merci pour votre assistance.
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1394
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by Vincent Burel »

RaVlaNa wrote:Input #2 I usually set to WDM Cable output and input #3 to WDM Cable output (2-VB-Audio).
Virtual Input A2 goes to the Realtek Speakers.
yes, there is a cable connected on the input of your mixing console, this is what I can see on Voicemeeter user interface, but what is conneted on the other side?

What i want to know is where Skype and mixxx is coming on Voicemeeter input ?
RaVlaNa wrote:Although the issue is not so much about Skype and all that so much this time.
It is more about, when I present a show in Mixxx, i always hear an echo on my mic.
let's put the question in another way: when you talk in your MIC, where to you see incoming signal (by meter bar on Voicemeeter) , only on your MIC Strip, or also on another Strip ?
RaVlaNa
Posts: 26
Joined: Mon Feb 15, 2016 9:15 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by RaVlaNa »

I get a signal in Voicemeeter in the strip Hardware input #1 (Mic), and in the Master section in A1 (far left) and B2 (far right).

So, it looks to me that I am getting signal in too many places. :oops:

Oh yes, and Skype is coming in via Voicemeeter Input and Mixxx via Voicemeeter AUX Input.
Also forgot to mention: I also get output in the left vitual input: Voicemeeter VAIO.
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1394
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by Vincent Burel »

RaVlaNa wrote:So, it looks to me that I am getting signal in too many places. :oops:
no it's BUS, not strip. Its normal to see you MIC signal coming into the different BUS you send it to.
RaVlaNa wrote: Oh yes, and Skype is coming in via Voicemeeter Input and Mixxx via Voicemeeter AUX Input.
Also forgot to mention: I also get output in the left vitual input: Voicemeeter VAIO.
ok, so normally, B1 button houls be OFF on virtual input strip (to avoid feedback loop with Skype)
and B2 button should be OFF on Voicemeeter AUX Input (to avoid feedback loop with Mixxx).

is it the case ?

REM: the VB-Cable connected to hardware input #2 and #3 are used for what ?
RaVlaNa
Posts: 26
Joined: Mon Feb 15, 2016 9:15 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by RaVlaNa »

Vincent Burel wrote: ok, so normally, B1 button houls be OFF on virtual input strip (to avoid feedback loop with Skype)
and B2 button should be OFF on Voicemeeter AUX Input (to avoid feedback loop with Mixxx).

is it the case ?

REM: the VB-Cable connected to hardware input #2 and #3 are used for what ?
Yes, this is the case.
If I were to leave B2 on I would get an unbearable feedback.
In answer to your REM, I had set them in the hope my Mixxx or Skype mic would be routed there, but obviously not.
Whether I turn them on or off does not seem to make any difference.
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1394
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by Vincent Burel »

RaVlaNa wrote:Yes, this is the case.
ok, so now, i see only 3 possibilities to get echo:
- feedback on air: your MIC is capturing audio from your speaker (i guess it is not that)
- Mixxx application get signal from several audio devices or only from Voicemeeter Aux ouput ? can you make a screenshot of Mixxx input configuration page ?
- Did you activate Windows Listen option on your MIC recording device ?

RaVlaNa wrote: In answer to your REM, I had set them in the hope my Mixxx or Skype mic would be routed there, but obviously not.
Whether I turn them on or off does not seem to make any difference.
sure, if not used you can remove them for the selection on input #2 and #3
RaVlaNa
Posts: 26
Joined: Mon Feb 15, 2016 9:15 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by RaVlaNa »

Vincent Burel wrote:
ok, so now, i see only 3 possibilities to get echo:
- feedback on air: your MIC is capturing audio from your speaker (i guess it is not that)
- Mixxx application get signal from several audio devices or only from Voicemeeter Aux ouput ? can you make a screenshot of Mixxx input configuration page ?
- Did you activate Windows Listen option on your MIC recording device ?
No, it is not the first point, as I have headphones connected to my speakers.
Point 2: see below.
Point3: No, the listen option is not activated.
Image

Thank you.
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1394
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by Vincent Burel »

ha, strange, who is hearing your MIC twice now ?
the Skype Caller or it's on Mixxx ?
RaVlaNa
Posts: 26
Joined: Mon Feb 15, 2016 9:15 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by RaVlaNa »

It is on Mixxx, while I am presenting a radio show.
For the time being I am concentrating on getting that out of the way.

I have just checked, and it appears it is not a local problem, but it seems the listeners are hearing the echo too, so it seems to be transmitting the echo beyond my machine.
And, just to be absolutely clear, B2 is not activated anywhere but on HARDWARE INPUT #1.

Just for completeness' sake, I have added those too:
Image Image

The bottom one you can't see in Recording devices is the normal Voicemeeter Output.

Hope that sheds a bit of light.
Vincent Burel
Site Admin
Posts: 1394
Joined: Sun Jan 17, 2010 12:01 pm

Re: Live interviews with Skype and Mixxx via Banana

Post by Vincent Burel »

i see the stereo mix recording device is showing signal in,
do you know if one of your app is using it , or what's happening if you mute it ?
Post Reply